Giethoorn

vanaf 3 dagen Bekijk prijzen
vanaf € 324
Laat je verrassen door een stukje onbekend Nederland in de provincie Overijssel aan de rand van Drenthe en Friesland. Ooit waren de Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Vollenhove Zuiderzeestadjes. Ze getuigen nog steeds van een roemrijk vissersverleden, nu gelegen aan het IJsselmeer. In Giethoorn, kunt u zien hoe de Nederlanders leven en omgaan met het water. Een bezoek aan hét Venetië van het Noorden, mag hier zeker niet ontbreken. Het is één van de mooiste dorpen van Nederland met zijn kanaaltjes en waterpartijen. Alle acti- viteiten in het dorp gebeuren hier met de boot. In een omgeving van rietlanden, bosgebieden en veenmeertjes vinden we met riet bedekte boerderijen en karakteristieke houten bruggetjes. Verrassend wat deze provincie allemaal te bieden heeft ...

Programma

DAG 1

Nog voor de middag bereiken we met onze autocar Harderwijk. Deze oude schilderachtige vestingstad is sinds 1969 erkend als beschermd stadszicht. Heel pittoresk zijn de Vischpoort en de Smeepoort. We verkennen de binnenstad met zijn stadhuis, kloostertuin en protestantse kerk. Op de vismarkt zijn tal van gezellige restaurants en terrasjes. In de late namiddag trekken we verder richting Elburg. Eveneens een vestingstad met een merkwaardig grondpatroon. Ook hier is het gezellig kuieren langs de vestingmuren. Tegen de avond bereiken we ons hotel in Zwartsluis dat prachtig gelegen is langs de rivier Zwartewater.

DAG 2

Vandaag staan Vollenhove, Giethoorn en Zwolle op ons programma. In Vollenhove start onze wandeling aan de haven en eindigt in het prachtige park. Gelegen midden in de Polders is Vollenhove beroemd om zijn jaarlijkse bloemencorso in de zomer. Bij het terugkeren rijden we voorbij St. Jansklooster, het geboortedorp van de schaatser Evert Van Benthem en bereiken dan Giethoorn. Tijdens een boottocht mét picnic (inbegrepen) laten we ons verrassen door de schoonheid van het natuurpark ‘de Weerribben’. De kapitein vertelt ons op een boeiende manier over de flora en fauna van dit bijzonder natuurgebied. We hebben nog even de tijd om langs de waterkant te flaneren. Zwolle is de hoofdstad van Overijssel en is bijzonder jong en dynamisch. We ontdekken de voornaamste bezienswaardigheden zoals de Sassenpoort, de Peperbus en het Museum De Fundatie. We proeven even van de Zwolsche balletjes; een lokale specialiteit.

DAG 3

We verlaten de streek van Overijssel en komen in de provincie Drenthe. Via het protestantse dorp Staphorst rijden we naar Hooghalen. We krijgen de gelegenheid om met een plaatselijke gids het herinneringskamp Westerbork te bezoeken. In dit doorgangskamp, aanvankelijk gebouwd voor Joodse vluchtelingen kwam ooit Anne Frank terecht. Het is een pakkend en aangrijpend verhaal. Onze tocht gaat verder naar het museumdorp Orvelte. Net een Nederlands Bokrijk maar mét vaste bewoners, gezellige winkels en restaurants. De terugkeer naar België is voorzien in de late namiddag.

Geen datums beschikbaar