De Franse Jura

vanaf 5 dagen Bekijk prijzen
vanaf € 559
De Jura is een bijzonder oud berggebied bij de Frans-Zwitserse grens. Wie er even tussenuit wil, is hier op zijn plaats: mooie bossen, grillige bergplooien, eigenaardige waterstromen en zoutformaties. In de winter is het klimaat er erg ruw, in de zomer des te aangenamer, getuigen zijn hiervan de bloeiende wijnbouw en fruitteelt. Wie graag lekker eet, zal hier elke dag genieten. Ook de cultuurliefhebber weet de historische steden en dorpen te appreciëren. De Nederlandse koning Willem-Alexander is nog steeds officieel baron van de streek; misschien omdat dit wel het mooiste stukje van Frankrijk is?


DAG 1

Via de oostelijke hoek van Frankrijk rijden we naar de Jura. Onderweg houden we voldoende haltes. In de late namiddag zijn we al in Salins-les-Bains, een bijzonder mooi kuuroord omringd door de prachtige bergen van de Jura, die volgens metingen meer dan 200 miljoen jaar geleden ontstonden! Het gebergte gaf zijn naam aan een  ecologische periode, de tijd waarin dinosauriërs leefden. Een reis dus naar het échte ‘Jurassic Park’! Geniet alvast van uw verblijfplaats in deze wondermooie bergomgeving.

DAG 2

We rijden naar Besançon in het departement Doubs, dat samen met de Jura behoort tot de nieuwe regio Bourgogne-Franche-Comté. De Doubs is een heel wispelturige rivier die maar niet kon beslissen om naar het oosten of westen te stromen. Resultaat: het water omarmt de volledige historische kern als ware het zijn eerste liefje. Het mooiste zicht krijgt u vanuit de hoger gelegen citadel; een toeristentreintje brengt ons naar dit uitzichtpunt. Na wat vrije tijd over de middag in deze vroegere hoofdstad van de Franche-Comté brengt de autocar ons verder naar Pontarlier, de tweede hoogste stad van Frankrijk, prachtig gelegen in de Jura. Het is wereldbekend als hoofdstad van de Absinthe, dus een proeverij in een distillerie mag niet ontbreken...

DAG 3

We rijden zuidwaarts naar Saint-Claude, een bekende plaats in de Hoge Jura. Bezoek aan het interessante museum van pijpen en edelstenen. Kort na de middag naar Les Cascades du Hérisson, waar u het mooiste te zien krijgt van de bergen en de beroemde watervallen uit de Jura: de rivier moet op korte afstand meer dan 800 meter zakken! U heeft er verschillende wandelpaden en er zijn meerdere stopplaatsen voor wie deze wondermooie regio wil fotograferen of wie gewoon in alle rust wil genieten van de sublieme zichten.

DAG 4

Korte rit naar Arc-et-Senans, een voormalige zoutziederij ontworpen door architect Claude-Nicolas Ledoux. Wegens de onschatbare historische waarde van dit complex, werd het door de UNESCO heel terecht Werelderfgoed geklasseerd. Daarna naar Dôle met zijn mooie collegiale kerk en het huis van Louis Pasteur. Na de middag terugkeer via Arbois, bekend om zijn sublieme wijn uit de Jura. Reeds in 1936 werd deze wijn omwille van zijn kwaliteit AOC geklasseerd. Natuurlijk gaan ook wij deze even proeven!

DAG 5

Helaas moeten we deze prachtstreek verlaten, maar ongetwijfeld heeft u genoten van deze heer-

lijke natuurstreek. We maken weer voldoende stops, en komen in de vooravond terug aan in Poperinge. En de Jura is nooit ver weg, want u zal zeker tientallen vakantiefoto’s nog met plezier bekijken.

Vertrekdatum:

Prijs Boeking na 17 feb.    
10 juli 2019 5 dagen
Prijs € 559,00
Boeking na 17 feb. € 584,00