Ardèche

vanaf 8 dagen Bekijk prijzen
vanaf € 999
Van uitgestrekte kastanjebossen, woest vulkanisch gebergte, grillig uitgeslepen rivierkloven, mysterieuze grotten en watervallen... geen departement in Frankrijk is zo divers als de Ardèche. Hier laat de natuur zich van zijn mooiste kant zien. Naast het natuurschoon zijn er ook zeer gezellige middeleeuwse dorpjes waar je heerlijk kan kuieren en de mediterrane sfeer kan opsnuiven! En overal kastelen... sommige hoog op een heuvel, andere verstopt in de bossen... Allemaal de moeite waard om te ontdekken!

Programma

DAG 1

De 'ochtendstond heeft goud in de mond'... in die vroege uurtjes vertrekken we welgezind vanuit Poperinge richting Zuid-Frankrijk.

DAG 2

Tussen Vallon Pont d’Arc en Saint Martin d’Ardèche loopt de Gorges de l’Ardèche, een 35 km lange kloof waarin het water van de Ardèche zich in de loop der eeuwen een weg heeft gebaand. Boven deze kloof loopt de D290, een bochtige en panoramische weg met tal van uitzichtpunten op het ravijn. Van bovenaf heb je een uitstekend zicht op het grillige traject van de lager gelegen rivier, met onder meer Cirque Madeleine en Pont d’Arc. Vlamingen houden niet alleen van reizen en van lekker eten, maar ook van een lekker glaasje wijn. We ronden onze dag af met een wijntje uit de Ardèche.

DAG 3

Vandaag ontdekken we enkele pareltjes op de 'Défilés des Ardèche'. Vogüé, met zijn sprookjes-

achtig uitzicht, wordt gedomineerd door het Chateau de Vogüé. De dorpskern is een labyrint van kleine gezellige steegjes. Balazuc is gebouwd op een grote rots boven de Ardèche. Het kan enkel te voet worden bezocht. Hier wordt wijn verbouwd en talrijke wijngaarden omringen het dorpje. We maken een zijsprongetje naar Joyeuse. Het pittoreske Joyeuse ligt aan de rivier La Baume. Het kleine middeleeuws dorp dankt zijn naam aan het zwaard van Karel de Grote dat hij langs de oever van La Baume terugvond na een veldslag. Als dank hiervoor liet hij een fort bouwen. Je vindt er ook zijdespinnerijen (het is immers een oude zijdestad), oude nostalgische winkeltjes en het  kastanje-museum ... Een dag om van te genieten!

DAG 4

In het landschap van uitgedoofde vulkanen ligt het vredige dorpje Thueyts aan de voet van de Gravenne de Montpezat, gebouwd op een imposante basaltstroom vlakbij de bron van de Ardèche. We genieten van een adembenemend uitzicht op de Pont du Diable. Het Plateau Ardéchois, aan de rand van de Auvergne, wordt gevormd door een vulkanisch gebergte. Het Mézenc massief vormt het middelpunt van dit bijzondere berglandschap, dat bezaaid is met oude vulkaankegels, zoals de Mont Mézenc en de Mont Gerbier de Jonc, waar de Loire ontspringt. De rit gaat verder naar het Lacd’Issarlès en ligt in een krater van 138 meter diep en heeft hieraan zijn prachtige kleuren te danken. Geniet van de panoramische vergezichten.

DAG 5

Het Rome van Frankrijk, zo zou je Avignon wel kunnen noemen. Want ruim een eeuw lang woonden er pausen in Avignon. Dat leverde ook meteen het belangrijkste bouwwerk van de stad op; het Palais des Papes. Dit staat op het lijstje 'te bezoeken'! Avignon is ook de plaats waar de rivier de Sorgue zich in de Rhône werpt, maar niet voordat hij door een nauw straatje geleid wordt, de Rue des Teinturiers. Het is een heel pittoresk gezicht, iets wat je echt niet mag missen. Le Pont d'Avignon dateert uit de 12e eeuw, en er zijn nu slechts nog enkele bogen van over. En wie kent het kinderliedje ‘Sur le pont d’Avignon’ niet?

DAG 6

Montélimar wordt ook wel de ‘Poort naar de Provence’ genoemd, hier is de sfeer van de Provence al te proeven. De stad is gelegen in het midden van de vallei van de Rhône. Vandaag de dag staat deze stad wereldwijd bekend als de 'stad van de nougat'. Ook de oude binnenstad is de moeite waard om te bezoeken. Zo zijn er niet alleen mooie oude gebouwen, maar ook talloze winkeltjes en restaurants. Op de terugweg stoppen we in Alba-la-Romaine. Het voormalige Gallisch-Romeins Alba Helviorum is ook een  charmant middeleeuws dorpje met klinkerstraatjes, oude huizen van wit kalksteen en zwarte basalt keien, onder de schaduw van het indrukwekkende feodale kasteel. Dit dorpje straalt het karakter van de Ardèche uit! We eindigen in Brouwerij Bourganel in Vals-les-Bains! Santé!

DAG 7

Onverwacht mooie rotstekeningen die veel ouder zijn dan  Lascaux: Frankrijk is in de ban van La Caverne du Pont-d’Arc! De ‘Toetanchamon’ van de prehistorische grotten! Alleen al de ontdekking van de grot is spectaculair. Achter een vele duizenden jaren geleden ingestorte rotswand, ontdekten 3 Franse speleologen in 1994 enkele van de best bewaarde prehistorische muurschilderingen ter wereld. Chauvet wordt ook wel eens de vergeten grot genoemd, waarschijnlijk komt dit doordat de grot door zijn kwetsbare karakter nooit open is geweest voor publiek. En toch gaan we hem bezoeken. Terug naar de frisse lucht en heerlijke geur van lavendel. Het lavendelmuseum is een verplichte bezienswaardigheid voor alle natuurliefhebbers die op zoek zijn naar echte lavendel. Je ontdekt waar lavendel allemaal voor wordt gebruikt en welke verschillende soorten lavendel (meer dan 50) er bestaan. Verder krijg je in deze mooie boerderij inzage in het proces dat nodig is om lavendelolie te maken.

DAG 8

Zoveel nieuwe indrukken, zoveel moois en verrassends, nieuwe ontmoetingen en evenveel plezier... Dat nemen we terug mee naar huis....

Geen datums beschikbaar