Polen

onbekend en spannend rondreis vanaf 9 dagen Bekijk prijzen
vanaf € 1.126
'Nog is Polen niet verloren'... zo luidt de eerste regel van het Poolse volkslied. Meermaals is Polen als staat van de landkaart verdwenen, maar steeds weer als een feniks uit de as herrezen, weer meespelend in het concert der volken. Een fascinerende geschiedenis, mooie paleizen en kastelen, mysterieuze kloosters en kerken. Maar ook moderne steden, schitterende natuurgebieden, kunst en cultuur. Polen is een veelzijdig en bijzonder land, dat balanceert op de grens van oude tijden en moderne ideeën. Zie met eigen ogen en ontdek, beleef en bewonder!

Programma

Dag 1

Ochtendstond heeft goud in de mond! In de vroege uurtjes vertrekken we naar een mysterieus land met 1000-jarige steden en een uitbundige natuur. De autoweg leidt ons via Maagdenburg naar ons overnachtingshotel.

Dag 2

De Poolse grens lonkt! Onze tocht brengt ons naar Poznan, de hoofdstad van Wielkopolska. In Poznan, de  westelijkste van alle Poolse steden, bloeit de economie en is het een komen en gaan van zakenmensen uit de hele wereld. Het marktplein met raadhuis en barokke, kleurrijke huizen is een lust voor het oog! De reis gaat verder naar Warschau. Na het neerslaan van de Opstand van Warschau in 1944 werd de Oude stad door de Duitse troepen in puin gelegd. Niets mocht nog aan de glans van toen herinneren. In een heroïsche poging, bijna aan waanzin grenzend, werd Warschau in originele staat herbouwd.

Dag 3

Na het ontbijt ontdekken we de oude binnenstad die geplaatst is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Toegangspoort tot de Oude Stad is het Slotplein, gedomineerd door de hoog oprijzende Sigismuntzuil, 

een herinnering aan Koning Sigismunt III. Hij was het ook, die de bescheiden vorstelijke burcht aan de oostkant van het plein liet verbouwen in een prachtig koninklijk paleis (bezoek). We bezoeken de Nożyk synagoge, het enige overlevende vooroorlogse Joodse gebedshuis in Warschau. Het is nog steeds operationeel en op dit moment herbergt het zowel de Warschau Joodse Gemeente alsook andere Joodse organisaties.

Dag 4

Łódź is één van de jongste steden in Polen, een product van de industriële revolutie. Eeuwenlang was Łódź niet meer dan een klein plattelandsstadje. Dat veranderde toen in de 19e eeuw de textielindustrie tot bloei kwam. Rijke textielbaronnen bouwden enorme art-nouveau paleizen. Het Manufakturacomplex van vandaag is het directe resultaat van het grootste renovatieproject van Polen sinds de jaren vijftig. De geschiedenis van de site is er één van fortuinen, van oorlog, van nationalisatie en van armoede. Częstochowa kan in een adem genoemd worden met  plaatsen als Lourdes en Fatima. Jaarlijks komen zo’n vijf miljoen gelovigen naar dit bedevaartsoord. Dit alles vanwege het icoon van de Zwarte Madonna die zich in het klooster op de heuvel Jasna Góra bevindt. Onze eindbestemming: het boeiende en gezellige Krakau.

Dag 5

Voor de poorten van Krakau ligt de zoutmijn van Wieliczka, een wonderlijke ondergrondse wereld. De middeleeuwse zoutmijn staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Onder de grond bevinden zich mooie kamers, kapellen en sculpturen die mijnwerkers eeuwenlang hebben uitgehouwen in het zout. Krakau is fraai, levenslustig en rijk; een stad met een 1000-jarige traditie, die in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel gespaard bleef. Zo wist ze het aangezicht uit het glansrijke tijdperk te bewaren. Hoog boven de oude stad kijken het Koninklijk Kasteel en Kathedraal met de graven van koningen en de meest beroemde Poolse burgers neer op de oude stad. We slenteren richting de 'Grootste Middeleeuwse Markt' in Europa. De langgerekte Lakenhallen delen het plein in twee helften. Als geen ander bouwwerk belichamen ze de Gouden Eeuw van Krakau. 

Dag 6

Wie is er in voor een vlottentocht in de adembenemende Dunajec kloof? Maak uw stoutste dromen waar in het Nationaal Park Pieniny... Het Nationale Park van Pieniny is het kleinste van de Slowaakse nationale parken, maar wat betreft de schoonheid is het zeker niet minder mooi. Het is het tweede oudste park in Slowakije. Het strekt zich uit over de grens met Polen; de rivier Dunajec stroomt er doorheen. We bewonderen vanaf ons houten vlot het  prachtige landschap die aan ons voorbij glijdt. Kijk en geniet!

Dag 7

Auschwitz ... Het woord Auschwitz geeft je rillingen. Iedereen, jong en oud weet wat het betekent ... een plaats van kwelling voor 1,1 miljoen mensen, waaronder vooral het joodse volk. We bezoeken Auschwitz 1 en we passeren net als destijds de gevangenen de poort met het opschrift 'Arbeit macht frei'. Dat vrijheid een synoniem voor 'dood' was, wisten de gevangenen niet. Birkenau, 4 km verder, confronteert ons met de onaangename waarheid dat we elkaar als mens de vreselijkste dingen kunnen aandoen. Stil vervolgen we onze route richting Wroclaw. Aangekomen in Wroclaw ronden we deze dag af op een terrasje op Wrocławski Rynek.

Dag 8

Sinds Wroclaw in 2016 de culturele hoofdstad van Europa was, is de stad sterk veranderd. Alles glimt als nieuw; reusachtige gotische kerken, barokke paleizen en ook gewaagde moderne gebouwen. Samen verkennen we de levendige binnenstad met een historisch marktplein, omringd door barokke herenhuizen en het Domeiland met een hemelbestormende kathedraal! De Botanische Tuin Wroclaw heeft de bijnaam, ‘oase van schoonheid en rust in het hart van de stad’. De tuin is aangelegd op een rivierbedding waar ooit de Oder stroomde. We vinden een slaap-plaatsje in de omgeving van Erfurt.

Dag 9

Aan alles komt een eind, ook aan deze reis. Een Pools spreekwoord zegt het volgende: “Alleen wie rondzwerft, vindt nieuwe wegen!”.

Geen datums beschikbaar