Saarland

vanaf 3 dagen Bekijk prijzen
vanaf € 325
Saarland is tegenwoordig 1 van de 16 deelstaten van Duitsland. Dit is evenwel niet altijd zo geweest: bij de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, hadden de Fransen hun zinnen gezet op dit kostbare en erg mooie gebied. Pas sinds 1957 is deze regio, die gevangen zit tussen Frankrijk en Luxemburg, Duits geworden. Ontdek deze speelbal van Europa samen met ons, en bij thuiskomst zult u begrijpen waarom 2 landen zo graag Saarland wilden: het is een juweel van een regio!

Programma

Dag 1

De autosnelwegen leiden ons naar ons kleine buurland Luxemburg. Wat vroeger de speeltuin was van de Nederlandse koningen, is nu een prachtige onafhankelijke ministaat geworden. We komen even voor de middag aan in de hoofdstad, en wandelen langs de belangrijkste bezienswaardigheden: de mooie Place d’Armes met zijn kiosk, de markt, de oude straatjes met uitzicht over de rivieren. Natuurlijk komen we ook voorbij het prachtige paleis, en in het oude centrum vinden we op een gevel de leuze van de Luxemburgers, vrij vertaald: “Wij willen blijven wat we zijn”. Na de middag rijden we Duitsland binnen voor een bezoek aan de Romeinse villa in Borg. Meer dan 100 jaar geleden ontdekte een leraar er sporen van een Romeinse nederzetting. De opgravingen begonnen en tot hun verbazing vonden ze één van de grootste Romeinse villacomplexen van de Saar-Moezelregio. Het badhuis, het herenhuis, de binnenplaats, de woon- en handelsvertrekken: alles werd met zorg gerestaureerd en is nu een unieke ervaring voor iedereen die de streek bezoekt. Een korte rit brengt ons daarna naar Merzig, een charmant plaatsje in het natuurpark Saar-Hunsrück. Na deze verkwikkende pauze rijden we naar ons prachtig hotel.

Dag 2

Vandaag rijden we even zuidwaarts tot Saarlouis, een parel van een stad gesticht door de Zonnekoning in 1680. De Franse koning was zo gecharmeerd door deze stad dat hij er zelfs zijn naam aan gaf! Ook nu nog vind je in het stadswapen de Franse lelie en de zon terug. Het wapengekletter mag al lang verdwenen zijn, het bastion niet: in de vele oude gebouwen en kazematten vindt u nu gezellige cafeetjes en sfeervolle restaurants. Na ons uitgebreide bezoek rijden we nog even verder naar Saarbrücken, de grootste stad en tevens hoofdstad van Saarland. Nergens anders vind je een zo geslaagde combinatie tussen Franse charme en Saarlandse levenslust. De stad is dan ook al heel vaak van nationaliteit veranderd. We wandelen door de Altstadt, het oergezellige centrum vol terrasjes dankzij de aanwezigheid van de vele studenten die er studeren aan de beroemde universiteit.

Dag 3

Een korte rit brengt ons naar een verdoken parel in het Saarland: Saarburg. Het kleine centrum met de enorme waterval is adembenemend mooi. We maken ook nog even tijd voor een wijnproef, en even voor de middag zijn we dan in het mooie Trier, de oudste stad van Duitsland. U heeft er eerst de mogelijkheid wat te eten in één van de vele gezellige bistro’s, en na de middag kunt u met onze gids een uitgebreide wandeling maken langs de vele Romeinse en vroeg-Christelijke gebouwen. Na nog wat vrije tijd, en wie weet, een selfie bij de Porta Nigra, is het dan tijd om onze eigen streek terug op te zoeken, het einde van een bijzonder mooie shorttrip!

Geen datums beschikbaar